18 Aralık 2006

Kurana Yaklaşımlarımız

Kuran; müslümanlara öğüt ve uyarılarına uymamız için Rabbimiz tarafından bizim anlayabileceğimiz şekilde indirilmişken çevremiz de geneleksel olarak hala kuranın, normal insanların anlayamayacağı ,anlayabilmek için kuranın dışın da ilimler öğrenmemiz gerektiği anlatılır durulur.Bir sohbet esnasın da kendi evin de çevresine ders veren birine; ''kuranın anlaşılamayacağını söylüyorsunuz ,sizce ne okunması lazım anlamak için '' diye sordum .Sormaz olaydım meğer kuran dan önce neler okunmalıymış; bir tane ilmihal ,kütüsidde,yanına birde risaleyi nur (!) ....listesi daha da uzuyor. Ben burda diğerlerini yazmıyorum.Yani bizler kuran dan önce ciltler dolusu kitaplar okuyacağız , sebebi ; kuranı daha iyi anlamak için. Mesela risaleleri mutlaka okumak lazım mış kuranı anlamak için çünkü bediüzzzaman bir çok sırrı çözmüş ne çözmüşse artık ?
Allah kuran da kamer suresin de ilahi mesajların bizlerin anlayabileceği seveyede olduğunu bize bildirirken haşa sır vardır diye kurana yaklaşan lar Allaha olmıyan bir şey isnat etmiş oluyorlarmı? Kuran gizem ve sırrarla dolu bir kitap değildir.Haşa Allah bizim anlayamıyacağımız ve anlamak ta zorluk çekeceğimiz bir kitabı neden indirmiş olsun haşa bu zulüm olurdu .Kuranın anlaşılmayacağını söyleyenler başta Allaha hakaret etmekte ve çevresin deki insanları kendi boş kuruntuları için de oyalamaktadırlar.
Toplum içerisinde normal bir birey malesef peygamberini kendine örnek almak yerine başkalarını örnek almakta buda kendilerinin islamı yanlış yorumlamasına yanlış yaşamalarına itmektedir.Toplumuz da kuran ne zaman ölülere , mezarlara okunmaktan uzaklaştırılıp gerçek kullanılması gereken yerlerde okunup ve anlaşılması için çalışmalar yapılırsa bu sorun da ortadan kalkacaktır.Artık arapça ölüye rabbin için namaz kıl, zekat ver ayetlerini okumayı bırakıp yaşayanlar için okumaya başlarlarsa bu toplum kuranı anlamaya yönelik bir adım atmış olacaklardır.

Hiç yorum yok: